Rami Saari: Sateen jalkapohjat

Tekijä: Rami Saari
Teos: Sateen jalkapohjat
Suomentaja: Minna Tuovinen
Toimitus: Anni Sumari
Kansi / taitto: Terhi Adler
Kieli: suomi
Sivumäärä: 264
Julkaisuvuosi: 2023
ISBN: 978-952-7302-14-9
Hinta: 30 € (sis. alv) + toimituskulut
Rami Saari

Sateen jalkapohjat on israelilais-argentiinalais-kreikkalais-suomalaisen Rami Saaren runojen ensimmäinen suomennosvalikoima. Saari on hepreaksi kirjoittava runoilija, kääntäjä, kirjallisuuskriitikko ja kielitieteilijä. Hän on kääntänyt hepreaksi yli 95 kirjaa yhdeksästä eri kielestä, suomesta muun muassa Sirkka Turkkaa.

Sateen jalkapohjat sisältää runoja lähes kaikista Saaren kahdestatoista runoteoksesta, jotka ovat ilmestyneet Israelissa vuosina 1988–2021. Runoilija itse on valinnut teoksen runot suomalaisia lukijoita varten. Ne on järjestänyt ja temaattisesti koonnut osioiksi runoilija Anni Sumari.

Maailman raadollisuus ja sen vastakohta – rakkaus – ovat vahvasti läsnä Saaren runoissa. On kestävää rakkautta ja hetken hurmiota, maanista rakkautta, rakkautta ystäviin, vanhempiin, rakkautta koiriin, kieliin, kielioppiin, elämään ja Jumalaan.

Saaren runouden erotiikka on aistillista, se on kosteiden tuoksujen kokoelma, jalkapohjien ja peniksen makua, lihan värikästä vallankumousta, viikunakakkua ja meheviä taateleita, aitoissa ja ladoissa höylättyä lihaa ja suolla litiseviä saappaita.


Kuva Hilla Tuovinen

Minna Tuovinen

Minna Tuovinen on tätä nykyä jyväskyläläinen terveydenhuollon ammattilainen, jonka rakkain vapaa-ajan askare on suomentaa kaunokirjallisuutta heprean kielestä. Aiemmin hän on suomentanut hepreasta Amos Ozin ja David Grossmanin proosaa.

Tuovinen on opiskellut 1990-luvulla Helsingin yliopistossa pääaineenaan seemiläisiä kieliä ja sittemmin Jyväskylän yliopistossa psykologiaa. Hän on työskennellyt kustannustoimittajana Kustannusyhtiö Otavassa ja freelancerina, nykyään hän toimii neuropsykologina.