Mark Strand: Yhden pyry ja muita runoja

Tekijä: Mark Strand
Teos: Yhden pyry ja muita runoja
Suomennos ja esipuhe Mika Saranpää
Kansi / taitto: Terhi Adler
Kieli: suomi
Sivumäärä: 100
Julkaisuvuosi: 2024
ISBN: 978-952-7302-18-7.
Hinta: 30 € (sis. alv) + toimituskulut

HUOM! Ennakkotilaushinta syyskuun loppuun saakka 20 € + toimituskulut.
Tilaus sähköpostilla: tommi@parkkokustannus.fi

 
Mark Strand

Kanadassa syntynyt yhdysvaltainen kirjailija Mark Strand (1934–2014) julkaisi kaksitoista runokokoelmaa sekä muita teoksia. Suomennosvalikoimaan on poimittu runoja useimmista hänen runokokoelmistaan sekä Pulitzer-palkittu Yhden pyry (Blizzard of One) kokonaisuudessaan.

Tunnettu amerikkalainen kirjallisuuskriitikko Harold Bloom kutsui Mark Strandia itsen elegioiden runoilijaksi. Samaan hengenvetoon edellisen kanssa hän toteaa vaativansa runoudelta kolmea seikkaa, jotka kaikki kertoo löytävänsä Strandilta: esteettistä loistoa, älyllistä voimaa ja viisautta.

Strand filosofoi runoilijana olemistaan ja runoutta, sekoittaen filosofista ajattelua ja runon ilmaisua. Strandin teksteissä näkyy melko selvästi fenomenologinen eksistentialismi ja ehkä muu eurooppalainen, mannermainen ajattelu.

Strandin runoissa limittyvät ja sekoittuvat syvä, olemisfilosofinen älykkyys, sanojen ja käsitteiden tutkiminen sekä vallaton huumori, paikoin surrealistiseksikin äityvä ilottelu. Tämä kaikki asettuu tarkkaan miljöiden ja luonnon kuvaukseen sekä monissa runoissa suomalaistakin lukijaa viehättävään talvisten ilmiöiden käsittelyyn.Mika Saranpää

Mika Saranpää on helsinkiläinen ohjausalan ja opettajien kouluttaja. Hän on kääntänyt antiikin kreikkalaista filosofiaa ja runoutta, mukaan lukien Platonin kirjoittamat runot. Saranpää on julkaissut runoteoksen Rakkaus, kutina, runous (Kirjokansi 2016). Saranpää on myös lauluntekijä, joka on julkaissut kolme laulukokoelmaa ja singlejä.