W.S. Merwin: Siriuksen varjo ja muita runoja

Tekijä: W.S. Merwin
Teos: Siriuksen varjo ja muita runoja
Suomentaja: Kimmo Räntilä
Esipuhe: Anna Helle
Kansi / taitto: Terhi Adler
Kieli: suomi
Sivumäärä: 192
Julkaisuvuosi: 2023
ISBN: 978-952-7302-11-8.
Hinta: 30 € (sis. alv) + toimituskulut
W.S. Merwin

William Stanley Merwin (1927–2019) oli amerikkalainen runoilija sekä buddhalainen ekofilosofi ja ekoaktivisti. Merwin julkaisi 26 runoteosta, ja hänet palkittiin kahdesti runouden Pulitzer-palkinnolla.

Kirjailijan pitää kirjoittaa, mutta se ei yksin riitä. William Stanley Merwin oli sitä mieltä, että pitää myös tehdä jotain konkreettista luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Kun Mervin vuonna 1977 asettui asumaan Mauin saarelle Hawaijille, hän perusti palmutarhan hylätylle ananasplantaasille. Yli neljä vuosikymmentä hän kirjoitti aamut ja hoiti puutarhaansa iltapäivät. Hän ehti istuttaa yli kolmetuhatta puuta, jotka edustavat yli neljääsataa eri palmulajia.

Merwinin tuotanto on laaja ja monipuolinen. Sen kaaressa näkyy kehittyminen teknisesti taitavasta nuoresta runoilijasta kantaaottavaksi luonnonsuojelijaksi ja sodanvastustajaksi, joka käyttää runokieltä varsin vapaasti omiin tarkoituksiinsa. Runoissa Merwin tuntuu olevan kotonaan yhtä lailla inhimillisten kysymysten kuin luonnon ilmiöiden äärellä. Kirkkaimpana nousee kuitenkin hänen näkemyksellisyytensä. Vaikka runous ei ehkä pelasta maailmaa, näyttää Merwin omalla esimerkillään, että yhdessä käytännön toiminnan kanssa runous tuo toivoa ja voi myös muuttaa maailmaa.

Merwin käytti suuren osan elämästään asioiden yksinkertaistamiseen, mutta hän ei koskaan kiellä asioiden moniulotteisuutta, kontekstuaalisuutta tai intersubjektiivisuutta. Myöhempien vuosien kokoelmia sävyttävät buddhalaissävytteinen viisaus, näkemisen teemat, luonnon ja ihmisten samanarvoisuuden korostaminen sekä vanhuuteen totuttautuminen.

Siriuksen varjo ja muita runoja sisältää runoja W.S. Merwinin seitsemästätoista eri kokoelmasta. Runot on suomentanut runoilija Kimmo Räntilä, joka on aiemmin suomentanut Robert Lowellia.Kimmo Räntilä

Kimmo Räntilä (s. 1963) on helsinkiläinen kirjailija, kääntäjä ja käsikirjoittaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan viestintä. Hän on opiskellut myös Taideteollisessa korkeakoulussa, Teatterikorkeakoulussa ja Kriittisessä korkeakoulussa. Räntilä on toiminut pitkään TV-toimittajana, ja hän opettaa ja kouluttaa sekä kirjoittajia että esiintyjiä.

Räntilä kirjoittaa runoja, proosaa ja draamaa. Käännöstyössään hän on keskittynyt amerikkalaisen nykyrunouden suomentamiseen. Hänen suomentaminaan ovat ilmestyneet käännösteokset Robert Lowellilta (Kustannusliike Parkko 2019) ja W. S. Merwiniltä (Kustannusliike Parkko 2023).