Viron runouden kuningatar Helsingin Kirjamessuilla

Tallinnalainen Elo Viiding (s. 1974) on virolaisen nykyrunouden tärkeimpiä tekijöitä. Nyt ilmestynyt Tuhannelle äänelle (Kustannusliike Parkko) on kiinnostava katsaus siihen, miten tekijän runous on kolmen vuosikymmenen kuluessa kehittynyt. Elo Viiding esiintyy Helsingin Kirjamessuilla sunnuntaina 29.10. Häntä haastattelee runoilija Anja Erämaja.

Kulttuurisukuun kuuluva Viiding julkaisi esikoiskokoelmansa jo 16-vuotiaana. Kolmessa ensimmäisessä teoksessaan hän käytti pseudonyymiä Elo Vee, mutta luopui tästä myöhemmin. Tähän mennessä Viidingiltä on ilmestynyt kaksitoista runokokoelmaa, joista viimeisin on vuonna 2019 ilmestynyt Assisi luulet.

Kustannusliike Parkon kustantamana ilmestynyt Tuhannelle äänelle esittelee Viidingin tähänastista tuotantoa laajasti. Viiding on terävä yhteiskunnallinen ajattelija, joka ei päästä lukijaansa vähällä. Ironisen otteen lisäksi hänen runoissaan on riemastuttavaa kepeyttä ja leikillisyyttä, johon feministisen ja yhteiskunnallisen kritiikin pureva kärki on usein puettu.

Valikoiman on suomentanut Katja Meriluoto, jonka suomentamana Viidingin runoja on aiemmin ilmestynyt teoksessa Paljastuksia (Nihil Interit 2000). Meriluoto on käännöstyössään keskittynyt virolaisen nykyrunouden (Kaplinski, Viiding, Mathura) suomentamiseen. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan itämerensuomalaiset kielet ja opiskellut Tarton yliopistossa virolaista ja vertailevaa kansanrunoustiedettä.

Elo Viiding esiintyy Helsingin kirjamessujen Töölö-lavalla sunnuntaina 29.10. klo 12.00.

Kirjaa Tuhannelle äänelle voi tilata kustantajan verkkokaupasta 30 euron hintaan.
Linkki verkkokauppaan >>>