Katja Meriluoto  palkintoehdokkaana Elo Viidingin runovalikoiman Tuhannelle äänelle suomennoksesta 

Kääntäjä Katja Meriluodon suomennos virolaisen Elo Viidingin runovalikoimasta Tuhannelle äänelle (Kustannusliike Parkko) on ehdokkaana tämän vuoden Mikael Agricola -palkinnonsaajaksi.

Lisäksi Meriluodon suomennos on ehdolla Eesti Kultuurkapitalin (Viron Kulttuurisäätiö) palkinnon saajaksi viron kielestä vieraaseen kieleen käännetyn kaunokirjallisuuden sarjassa.

Virolaiskirjailija Elo Viidingin runoissa erilaiset puhujat ja hahmot kertovat virolaisesta nyky-yhteiskunnasta, irvailevat valtaapitävien merkityksettömälle uudistuksenhalulle ja käsittelevät kysymystä runoudesta kirjallisuuden lajina.

Katja Meriluoto tavoittaa suomennoksessaan Viidingin runojen arkisen ja eläväisen kielen. Mikael Agricola -palkintolautakunta toteaa palkintoperusteluissaan, että kolme vuosikymmentä kattava valikoima runoista on poikkeuksellisen onnistunut ja tuo esiin Viidingin runoilijuuden monipuolisuuden ja sen muutokset.

Mikael Agricola -palkinnon myöntävät Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto SKTL ja Suomen Kirjasäätiö tunnustuksena edellisenä vuonna julkaistusta merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Lautakunnassa ovat tänä vuonna suomentaja Kristiina Drews, kirjailija, kriitikko Marissa Mehr, kriitikko Sofia Blanco Sequeiros ja professori Liisa Tiittula.

– Käännöskirjallisuus mahdollistaa yhteisen planeettamme tarinoiden ja tiedon jakamisen omalla rakkaalla kielellämme. Tänä sivistyksen teemavuonna palkintoehdokkaina on laajasti maailmaa ymmärtäviä ammattikääntäjiä, jotka ovat tuoneet luettavaksemme alun perin viron, englannin, hollannin, norjan ja ranskan kielillä kirjoitettuja teoksia, sanoo SKTL:n puheenjohtaja Sanna Kokkonen.  

Muut Mikael Agricola -palkintoehdokkaat ovat Aleksi Milonoff John Irvingin teoksen Viimeinen tuolihissi (Tammi) suomennoksesta ja Lotta Toivanen Édouard Louis’n teoksen Muutos: metodi (Tammi) suomennoksesta. 

Mikael Agricola -palkinnot jaetaan perjantaina 5.4.2024. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Eesti Kultuurkapitalin palkintojen voittajat julkistetaan Viron äidinkielen päivänä 14. maaliskuuta.

Lisätiedot:
kustantaja Tommi Parkko, Kustannusliike Parkko, tommi@parkkokustannus.fi