Robert Lowell: Päivä päivältä

Tekijä: Robert Lowell
Teos: Päivä päivältä ja muita runoja
Suomentaja: Kimmo Räntilä
Esipuhe: Anna Holstén
Kääntäjän jälkisanat: Kimmo Räntilä
Kansi / taitto: Terhi Adler
Kieli: suomi
Sivumäärä: 200
Julkaisuvuosi: 2019
ISBN: 978-952-7302-02-6
Hinta: 30 € (sis. alv) + toimituskulut

Kustantaja on saanut teoksen toimittamiseen taloudellista tukea Wsoy:n kirjallisuussäätiöltä.

Kuuntele podcast!
Paneelikeskustelussa puhutaan tunnustuksellisen runouden pioneeri Robert Lowellista. Keskustelussa ovat mukana suomentaja Kimmo Räntilä, kirjallisuudentutkija Anna Hollstén, runoilija Kasper Salonen ja kustantaja Tommi Parkko.

Keskustelu on taltioitu ravintola Siltasessa 9.12.2019 ja sen voi kuunnella täältä >>>
Podcastin kesto on 54:59
Robert Lowell

Robert Lowell (1917–1977) oli kiistelty ja monipuolinen yhdysvaltalainen runoilija, joka julkaisi 17 teosta. Häntä pidettiin aikanaan yhtenä maansa runouden suurimmista nimistä.

Lowell oli aseistakieltäytyjä ja Vietnamin sodan äänekäs vastustaja, joka kärsi koko aikuisikänsä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Elämän ja rakkauden rajallisuus askarrutti Lowellia varsinkin myöhemmällä iällä. Hän sai Pulitzer-palkinnon kahdesti.

Päivä päivältä keskittyy Lowellin viimeiseksi jääneeseen, laajaan kokoelmaan Day by Day. Runot on valikoinut ja suomentanut helsinkiläinen Kimmo Räntilä. Räntilä on myös käsikirjoittaja, toimittaja ja viestintäkouluttaja.

Lowell tuli tunnetuksi ns. tunnustuksellisesta runoudesta (confessional poetry), mutta runoilija itse kavahti termiä. Lowellin mukaan henkilökohtaisuuden illuusio syntyy keksimisestä ja järjestämisestä – ei pakkomielteisestä tai terapeuttisesta tunnustuksellisuudesta.

Anna Hollstén pohtii kirjan jälkisanoissa Lowellin merkitystä tunnustuksellisessa runoudessa ja sitä, miksi suomalainen tunnustuksellisuus 1960-70-luvuilla kanavoitui erityisesti proosaan, jolloin varsinaista tunnustuksellista runoutta ei syntynyt lainkaan. Tänä päivänä omaelämäkerrallinen ja autofiktiivinen lavarunous ja Lowell voivat kohdata hedelmällisesti.

Lowellia ei juuri tunneta Suomessa, häneltä lienee aiemmin ilmestynyt vain yksi runo suomeksi, vuonna 2007 Tuli&Savu -lehdessä.Kimmo Räntilä

Kimmo Räntilä (s. 1963) on helsinkiläinen kirjailija, kääntäjä ja käsikirjoittaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan viestintä. Hän on opiskellut myös Taideteollisessa korkeakoulussa, Teatterikorkeakoulussa ja Kriittisessä korkeakoulussa. Räntilä on toiminut pitkään TV-toimittajana, ja hän opettaa ja kouluttaa sekä kirjoittajia että esiintyjiä.

Räntilä kirjoittaa runoja, proosaa ja draamaa. Käännöstyössään hän on keskittynyt amerikkalaisen nykyrunouden suomentamiseen. Hänen suomentaminaan ovat ilmestyneet käännösteokset Robert Lowellilta (Kustannusliike Parkko 2019) ja W. S. Merwiniltä (Kustannusliike Parkko 2023).