Elo Viiding: Tuhannelle äänelle

Tekijä: Elo Viiding
Teos: Tuhannelle äänelle
Suomentaja: Katja Meriluoto
Kansi / taitto: Terhi Adler
Kieli: suomi
Sivumäärä: 272
Julkaisuvuosi: 2023
ISBN: 978-952-7302-16-3.
Hinta: 30 € (sis. alv) + toimituskulut
Elo Viiding

Tallinnalainen Elo Viiding (s. 1974) on virolaisen nykyrunouden tärkeimpiä tekijöitä. Kulttuurisukuun kuuluva Viiding julkaisi esikoiskokoelmansa jo 16-vuotiaana. Kolmessa ensimmäisessä teoksessaan hän käytti pseudonyymiä Elo Vee, mutta luopui tästä myöhemmin.

Tähän mennessä Viidingiltä on ilmestynyt kolmetoista runokokoelmaa, joista viimeisin on vuonna 2021 ilmestynyt Assisi luulet. Viiding on terävä yhteiskunnallisen ajattelija, joka ei päästä lukijaansa vähällä. Ironisen otteen lisäksi hänen runoissaan on riemastuttavaa kepeyttä ja leikillisyyttä, johon feministisen ja yhteiskunnallisen kritiikin pureva kärki on usein puettu.

Elo Viidingin varhaisemmasta runotuotannosta on ilmestynyt suomeksi valikoima Paljastuksia (Kustannusliike Nihil Interit, suom. Katja Meriluoto, 2000). Tuhannelle äänelle esittelee Viidingin tähänastista tuotantoa laajasti, ja se on kiinnostava katsaus siihen, miten tekijän runous on kolmen vuosikymmenen kuluessa kehittynyt.Katja Meriluoto

Katja Meriluoto (s. 1975) on helsinkiläinen FM ja toimintaterapeutti AMK. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan itämerensuomalaiset kielet, lisäksi hän on opiskellut Tarton yliopistossa virolaista ja vertailevaa kansanrunoustiedettä.

Meriluoto kirjoittaa runoutta ja lastenproosaa, suomentaa sekä valmistaa uniikkeja koskettelukirjoja näkövammaisille lapsille. Käännöstyössään Meriluoto on keskittynyt lähes yksinomaan virolaisen nykyrunouden suomentamiseen. Hänen suomentaminaan ovat ilmestyneet käännösteokset Jaan Kaplinskilta (Nihil Interit, 1996), Elo Viidingiltä (Nihil Interit, 2000), Mathuralta (Basam Books, 2015) ja Tõnu Õnnepalulta (Kustannusliike Parkko, 2019).

Lisäksi Meriluodon kääntämää virolaista nykyrunoutta on julkaistu muun muassa useassa Nippernaati-antologiassa sekä Viron runokartalla.