Paul Celan: Lumen ääni – Schneepart

Tekijä: Paul Celan
Teos: Schneepart / Lumen ääni
Suomentaja: Riikka Johanna Uhlig
Esipuhe: Christoph Parry
Kääntäjän jälkisanat: Riikka Johanna Uhlig
Kansi / taitto: Terhi Adler
Kieli: suomi / saksa
Sivumäärä: 192
Julkaisuvuosi: 2021
ISBN: 978-952-7302-07-1
Hinta: 30 € (sis. alv) + toimituskulut
Teoksen suomentaja on saanut työhönsä tukea Niilo Helanderin säätiöltä.Paul Celan

Paul Celan (1920–1970) oli romanialaissyntyinen runoilija, jota pidetään 1900-luvun tärkeimpänä saksaksi kirjoittaneena runoilijana. Celanin suhdetta äidinkieleensä saksaan sävyttivät toisen maailmansodan aikaiset kokemukset työleirillä. Hänen vanhempansa kuolivat natsien leirillä –vanhempien kohtalo on runoilijalle pysyvä trauma, joka varjostaa koko hänen tuotantoaan.

Celanin runous tunnetaan erityisesti omalaatuisesta kielestään. Hän korosti runouden olevan dialogisessa suhteessa lukijaansa. Alkutuotannon jälkeen runojen säkeet lyhenivät, yhdyssanat lisääntyivät ja syntaksi mutkistui. Mitä lyhyemmäksi runot ja varsinkin yksittäiset säkeet muuttuvat, sitä enemmän jokainen sana vaatii lukijan huomiota. Näiden runojen lukemiseen tarvitaan kaikkia aisteja. Sanojen sointi on yhtä tärkeää kuin niiden graafinen muoto paperilla, ja myös sanojen välittämät kuvat vaativat huomiota.

Lumen ääni on ensimmäinen kokonaan suomennettu Paul Celanin kokoelma. Alkuteos ilmestyi Celanin kuoltua, ja sitä pidetään yhtenä hänen keskeisimmistä kokoelmistaan.

Videolla suomentaja Riikka Johanna Uhlig puhuu Paul Celanista.


FotoLinse

Riikka Johanna Uhlig

Riikka Johanna Uhlig on Berliinissä asuva suomalainen kääntäjä, jonka työnkuvaan kuuluu sekä runouden että asiatekstien kääntäminen saksasta suomeen ja toisinpäin. Hän kirjoittaa runoja, asiatekstejä ja blogia Runometsä.

Uhlig syntyi Jyväskylässä, mutta vietti lapsuutensa Säynätsalon saarilla. Opiskellessaan Jyväskylän yliopistossa hän kiinnostui saksankielisestä sotien jälkeisen ajan lyriikasta. Hän valmistui 2002 maisteriksi pääaineenaan suomen kieli ja muutti Berliiniin, jossa asuu perheineen.

Uhligilta on ilmestynyt yksi runokokoelma, ja hänen runojaan ja esseitään on ollut esillä lehdissä ja antologioissa sekä Tarinavirta-sivustolla. Hänen runosuomennoksiaan on julkaistu Tuli&Savu-lehdessä. Schneepart–Lumen ääni on hänen ensimmäinen suomentamansa runokokoelma.

 

Videolla Riikka Johanna Uhlig puhuu runouden suomentamisesta.