Ilya Kaminsky: Me tanssimme Odessassa

Tekijä: Ilya Kaminsky
Teos: Me tanssimme Odessassa
Suomentaja: Cristina Sandu
Kansi / taitto: Terhi Adler
Kieli: suomi
Sivumäärä: 73
Julkaisuvuosi: 2023
ISBN: 978-952-7302-17-0.
Hinta: 30 € (sis. alv) + toimituskulut
Ilya Kaminsky

Ilya Kaminsky on runoilija, kriitikko ja kääntäjä. Hän syntyi Odessassa vuonna 1977. Kun Kaminsky oli 16-vuotias, hänen perheensä sai Yhdysvalloista turvapaikan. Kaminsky ei tuolloin puhunut englantia, mutta opittuaan kielen hän alkoi kirjoittaa runoja englanniksi.

Kaminskyn esikoisteos, runokokoelma Dancing in Odessa (Tupelo Press 2004), kertoo Odessasta musiikin, mytologian ja kirjallisuuden kaupunkina. Runojen keskiössä on poika, joka Kaminskyn tavoin kuuroutuu lapsena ja muuttaa Yhdysvaltoihin. Siirtolaisuus on teoksen keskeisiä teemoja. Toinen tärkeä teema on kuurous, joka määrittää runominän kokemusta eri kaupungeista: Odessa on hiljainen kaupunki, kun taas New York täynnä ääniä, sillä siellä hän saa ensimmäistä kertaa kuulolaitteen.

Suomennostyötä ovat tukeneet Alfred Kordelinin Säätiö, Suomen kirjailijaliiton Anna-Maija Raittilan rahasto ja Majaoja-säätiö.Cristina Sandu

Cristina Sandu (s. 1989) on suomalaisromanialainen kirjailija ja kääntäjä, joka on opiskellut ranskalaista filologiaa ja kirjallisuutta. Sandu asuu tällä hetkellä Kölnissä, jossa hän työskentelee freelance-kääntäjänä ja kirjailijana. Hän on julkaissut romaanit Valas nimeltä Goliat ja Vesileikit. Kääntäjänä Sandu työskentelee etenkin englantilaisen ja ranskalaisen proosan parissa.