Jaan Kaplinski muistoissamme

Kuolemaa on aina vaikea käsitellä. Erityisen vaikeaa se on silloin, kun omaa ja muiden kuolemaa on sattunut juuri peilaamaan arvostamansa runoilijan runojen kautta, ja tämä runoilija on juuri kuollut.

Jaan Kaplinski (1941-2021) käsittelee kuolemaa tuotannossaan monella tapaa. Jo varhain hän julisti omaa ateismiaan ja Jumalan kuolemaa. Hänen maailmassaan uskonto ei tarjoa vastapainoa kuolemalle, vaan kuolema on osa luonnollista elämänkiertoa. Tämän hän tuo esille monessa runossaan.

Tapasin runoilija, esseisti Kaplinskin ensi kerran 90-luvun puolivälissä, kun Katja Meriluoto oli suomentanut valikoiman Jaanin runoja, ja halusin julkaista niistä kirjan. Tapasimme Kaplinskin Helsingissä Kappeli-ravintolassa. En juuri muista, mistä keskustelimme mutta muistan, kuinka jännitin tätä tapaamista. Olin 25-vuotias runoaktiivi, enkä ollut vielä parkkiintunut erilaisissa runokeitoksissa. Jaan Kaplinskin Rukous, mantra, runo ilmestyi syksyllä 1996. Tämä kirja oli ensimmäinen käännösrunovalikoima, jonka toimitin.

En tietenkään osannut aavistaa, että muutaman vuoden kuluttua tulisin muuttamaan Viroon ja asumaan siellä muutaman joitakin aikoja. Satuin keskelle virolaisen runouden ydintä: menin naimisiin Juhan Viidingin tyttären kanssa. Kaplinskin ohella Viiding vaikutti vahvasti virolaisessa runoudessa aina 1960-luvulta asti. Opin, että modernismi Virossa tarkoitti neuvostovallan vastustamista, ei niinkään tiettyä muotoa. Vaimoni kautta tutustuin nuoreen virolaiseen runouteen ja runoilijoihin. Tälle sukupolvelle Kaplinski oli virolaisen runouden legenda ja mestari.

Vuosikymmenien jälkeen suhteeni Kaplinskin runouteen on vahvistunut aivan viime kuukausien aikana, kun olen toimittanut Anja Salokanteleen ja Pauli Tapion suomentamia Kaplinskin runoja. Erityisesti pidän vuonna 1985 ilmestyneestä Ilta tuo takaisin kaiken, joka myös antaa nimensä tänä syksynä ilmestyvälle runovalikoimalle. Kokoelma on täynnä elämisen riemua, paljon runoja lapsista ja luonnon pikku ötököistä. Kaplinski tuntuu rakentavan runonsa assosiaation pohjalle. Se voi tuntua helpolta, mutta se on illuusiota. Kaplinskia voikin luonnehtia assosiaation mestariksi.

Viime viikonloppuna kävin tarkasti läpi tulevan valikoiman vahvat runot, noin 500 sivua. Kaplinskilla on annettavaa sekä suomalaisille runon lukijoille että runoilijoille. Luonto on vahvasti mukana hänen runoudessaan: voikin sanoa, että Kaplinski on myös ekorunouden vahva kehittäjä. Tämä puoli hänen runoudestaan nousee vielä esille vahvemmin.

Syksyllä suomeksi ilmestyvä valikoima Jaan Kaplinskin runoutta Ilta tuo takaisin kaiken kattaa runoilijan mittavan uran kuusi vuosikymmentä. Kirja on tarkoitus julkaista Turun kirjamessuilla lokakuun alussa. Runot on suomentanut virosta Anja Salokannel ja venäjästä Pauli Tapio. Kirjan kustantaja on Kustannusliike Parkko.

Tommi Parkko