Anatomioita – valikoima italialaista nykyrunoutta

Sardinialaistaustainen, Roomassa asuva Antonella Anedda (s. 1955) on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu nykyrunoilija. Hän saapuu Suomeen elokuun lopussa esittelemään elokuussa ilmestyvää suomennosvalikoimaansa Anatomioita. Anedda esiintyy Helsingin Juhlaviikoilla Runokuu-festivaalin avajaisklubilla suometajansa Hannimari Heinon kanssa 22.8. ja keskiviikkona 24.8. uutuuskirjan julkistustilaisuudessa Hakasalmen huvilassa.

Antonella Anedda on yksi keskeisistä italialaisista nykyrunoilijoista. Häneltä on ilmestynyt kuusi runokokoelmaa, kuusi esseeteosta ja käännöksiä. Aneddan teokset ovat saaneet lukuisia palkintoja, ja hänen runojaan on käännetty laajalti. Nyt Kustannusliike Parkko julkaisee Hannimari Heinon suomentaman ja kokoaman runsaan sadan runon valikoiman Anatomioita, joka esittelee Aneddan runoutta viimeisten kolmenkymmenen vuoden ajalta. Italian kulttuuri-instituutti on tukenut kirjan julkaisemista.

Elokuussa ilmestyvässä kirjassa on mukana runoja Aneddan kaikista kuudesta kokoelmasta Residenze invernali (Crocetti Editore, 1992), Notti di pace occidentale (Donzelli, 1999), Catalogo di gioia (Donzelli, 2003), Dal balcone del corpo (Mondadori, 2007), Salva con nome (Mondadori, 2012) ja Historiae (Einaudi, 2019) sekä proosaa ja esseistiikkaa yhdistelevistä teoksista La vita dei dettagli (Donzelli, 2009) ja Geografie (Garzanti, 2021).

Valikoimassa on myös selitysosasto sekä jälkisanat, joka sisältää suomentajan pohdintoja Aneddan runouden vaiheista. Suomennoksia Aneddan runoista on aiemmin ilmestynyt antologiassa Miten paljon teistä täältä näkyy – italialaista nykyrunoutta 1960–2000 (toim. Hannimari Heino, suom. Heino, Martti Berger, Anu Rinkinen ja Elina Suolahti, Nihil Interit, 2006).

Taidehistorioitsijaksi alkujaan valmistunut Anedda väitteli vuonna 2017 Oxfordin yliopistossa Giacomo Leopardin ja Erasmus ja Charles Darwinin ajattelun suhteesta. Aneddalle on myönnetty ansioistaan runoilijana Sorbonnen yliopiston kunniatohtorin arvonimi. Runoilijantyönsä ohella hän opettaa italialaista kirjallisuutta Sveitsin italiankielisessä yliopistossa Luganossa. 

Sardinialaisesta maisemasta suurkaupungin kaduille

Antonella Aneddan runous ulottuu arkaaisesta sardinialaisesta maisemasta suurkaupungin kaduille sekä kodin tiloihin. Se laajenee arjen metafysiikaksi luotaamalla ihmisen elintilaa olemassaolon perusehtojen keskellä niin, että päivänpolttava yhteiskunnallinen todellisuus ja yksittäisten ihmisten elämät risteävät. Runot läpäisee vahva eettinen lataus, jossa elämänhistoriat nykylänsimaista antiikin Roomaan kietoutuvat suurempiin historiallisiin tapahtumiin sekä kosmoksen liikkeisiin ja evoluution kaariin.

Aneddan kieli on nimettömyyteen pyrkivää ja riisuttua, siinä limittyvät lyyrisyys ja kerronnallisuus. Italian ohella hän kirjoittaa myös sardiksi sekä näiden kahden kielen ”välissä”. Usein kuvataiteesta ammentava, paikoin kokeilevakin Antonella Aneddan runous käy dialogia sekä vuosisataisen italialaisen runouden että eurooppalaisen runouden perinteen kanssa. 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
tiedottaja Tuula Sipilä, tuula.sipila@sanasta.fi, p. 050 553 7102

kustantaja Tommi Parkko, tommi@parkkokustannus.fi

www.parkkokustannus.fi
facebook.com/parkkokustannus

Antonella Anedda vierailee Suomessa Helsingin Juhlaviikoilla Runokuu-festivaalin yhteydessä. Hän esiintyy suomentajansa Hannimari Heinon kanssa 22.8. festivaalin Poetry Mixtape -klubilla Suvilahden Tiivistämöllä. Lisäksi 24.8. vietetään Anatomioita-suomennosvalikoiman julkistusta Hakasalmen huvilassa (Mannerheimintie 13 B) klo 18.

Hannimari Heino (s.1963) on Porvoossa asuva suomentaja ja runoilija, jolta on ilmestynyt kolme runokokoelmaa ja kaksi kaunokirjallista kirjeteosta yhdessä runoilija Kristiina Wallinin kanssa. Vuodesta 1995 alkaen Heino on suomentanut lukuisia italialaisia nykykirjailijoita sekä tehnyt tunnetuksi italialaista 1900-luvun runoutta esimerkiksi Giuseppe Ungaretti -valikoimallaan Haudattu satama (WSOY/NVL, 1996), toimittamallaan italialaisen nykyrunouden antologialla Miten paljon teistä täältä näkyy (Nihil Interit, 2006) sekä Eugenio Montale -valikoimallaan Tuo minulle auringonkukka (Kustannusliike Parkko, 2018), josta hänelle myönnettiin Premio Flaiano di italianistica -palkinto.

___

KUTSU

Hyvä kirjallisuuden ystävä, olet lämpimästi tervetullut Antonella Aneddan kirjan Anatomioita julkistustilaisuuteen Hakasalmen huvilaan (Mannerheimintie 13 B, 00100 Helsinki) keskiviikkona 24.8. 2022 klo 18.00. Tarjolla alkoholitonta kuohujuomaa.

Tilaisuudessa teoksesta keskustelevat kirjailija Antonella Anedda, kirjan suomentaja Hannimari Heino ja kustantaja Tommi Parkko. Haastattelijana ja tulkkina toimii kääntäjä Elina Suolahti.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
tiedottaja Tuula Sipilä, tuula.sipila@sanasta.fi, p. 050 553 7102
facebook.com/parkkokustannus