Latinalaisamerikkalaista runoutta Tieteen päivillä

Kustannusliike Parkko on mukana Helsingin yliopiston järjestämillä Tieteen päivillä tammikuussa. Tiedetapahtuman ohjelmassa on paneelikeskustelu, jossa keskustellaan latinalaisamerikkalaisesta runoudesta, erityisesti Vicente Huidobron ja Octavio Pazin tuotannosta.

Vicente Huidobro on Pablo Nerudan lisäksi ainoa chileläinen runoilija, jolta on suomennettu kokonainen teos. Huidobron teos Altazor ilmestyi syksyllä 2020 Kustannusliike Parkolta. Kirjan suomentaja on Emmi Ketonen.

Chilessä syntynyt Vicente Huidobro (1893–1948) oli kosmopoliitti, joka tunnetaan Chilessä ja Latinalaisessa Amerikassa avantgarden isähahmona. Hänen luomansa kreationismi oli Chilen ensimmäinen avantgardesuuntaus, joka viitoitti myös tulevien sukupolvien poetiikan suunnan niin Latinalaisessa Amerikassa kuin Espanjassa.

Paneelikeskustelua latinalaisamerikkalaisesta runoudesta vetää kustantaja Tommi Parkko, joka vastikään sai Suomen arvostelijain liiton Turun osaston vuoden 2020 Kritiikin punnukset -palkinnon. Myöntämisperusteina mainittiin erityisesti hänen kustantamonsa ansiot lyriikan kansainvälisten mestariteosten suomennosten julkaisijana.

Mukana keskustelussa ovat suomentaja Emmi Ketonen sekä runoilija Jukka Koskelainen, joka on suomentanut runsaasti latinalaisamerikkalaista runoutta. Linkki videotallenteeseen ilmestyy Tieteen päivien ohjelmasivuille 17.1. klo 7.00. Keskustelu on katsottavissa sen jälkeen YouTubessa.

Tieteen päivät on maksuton suurelle yleisölle suunnattu verkkotapahtuma, joka kattaa kaikki tieteenalat. Eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä, tutkimuksesta ja tieteen mahdollisuuksista. Ohjelma sisältää mm. keskusteluja, väittelyitä, seminaareja ja uutuuskirjoja.

Järjestäjinä ovat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Finska Vetenskaps-Societeten – Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland. Päiviä tukevat lisäksi Tieteen tiedotus ry ja Koneen Säätiö.

Tieteen päivät järjestetään Helsingissä joka toinen vuosi tammikuussa. Seuraavia Tieteen päiviä vietetään 13.-17.1.2021 poikkeuksellisesti verkossa. Lisätietoa ja ohjelma: www.tieteenpaivat.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *