Emmi Ketoselle Silja Hiidenheimon muistostipendi

Espanjankielisen kirjallisuuden suomentaja, freelancer-toimittaja ja kustannustoimittaja Emmi Ketonen on saanut Silja Hiidenheimon muistostipendin käännöstyöstään ja toiminnastaan runouden hyväksi.

Ketonen on opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä, espanjan kieltä ja kääntämistä Turun yliopistossa sekä Santa Fen yliopistossa, Argentiinassa. Ketonen on aiemmin työskennellyt kirjallisuuslehti Lumoojan päätoimittajana. Hän on suomentanut mm. chileläisrunoilija Vicente Huidobron teoksen Altazor tai matka laskuvarjolla Stipendin perusteluissa kiitellään erityisesti Huidobron kokoelman suomennosta.

”Chileläisen Vicente Huidobron Altazor tai matka laskuvarjolla on Ketosen myötä saanut ansaitsemansa upean suomennoksen. Huidobron ja Ketosen leikki, laulu, luominen ja laveus iskevät lukijaa silkkisellä lekalla päähän. Teoksen ansiokkaat alkusanat valottavat suomalaisille verrattain tuntemattoman modernin klassikon taustoja sekä kirjailijan elämää ja poetiikkaa”, perusteluissa sanotaan.

”Ilman monipuolista kielitaitoa suomalaisille ei avaudu kuin pieni siivu maailmaa. Menneinä vuosikymmeninä espanjasta on käännetty suomalaisten rakastamia runouden klassikoita, ja on erinomaista, että tämä työ jatkuu yhä. Ilman Ketosen kaltaisia runouteen vakavuudella ja intohimolla suhtautuvia ihmisiä kuvamme maailmankirjallisuudesta olisi monta kertaluokkaa kapeampi ja köyhempi”.

Vicente Huidobro on vasta toinen chileläinen runoilija, jolta on suomennettu kokonainen teos. Ensimmäinen on kaikkien tuntema Nobel-voittaja Pablo Neruda. Huidobron teos Altazor ilmestyi Emmi Ketosen suomennoksena Kustannusliike Parkolta vuonna 2020.

Silja Hiidenheimon muistostipendillä Teos haluaa muistaa tammikuussa 2015 menehtyneen arvostetun kustantajan, Teoksen perustajan Silja Hiidenheimon työtä suomalaisen kirjallisuuden uranuurtajana. Erityisesti runous oli Hiidenheimolle läheinen lajityyppi. 3 000 euron suuruinen stipendi jaetaan vuosittain Siljan päivänä 22. marraskuuta.

Lisätietoja ja arvostelukappaleet:

tommi@parkkokustannus.fi
www.parkkokustannus.fi
facebook.com/parkkokustannus

Vicente Huidobro Altazor tai matka laskuvarjolla
Kieli: suomi
Suomennos ja esipuhe: Emmi Ketonen
Julkaisuvuosi: 2020
ISBN 978-952-7302-04-0
Sivumäärä: 136
30 € (sis. alv) + toimituskulut