T.S. Eliot

T.S. Eliot - Joutomaa

Amerikassa syntynyt mutta jo nuorena Englantiin muuttanut T.S. Eliot (1888–1965) kuuluu 1900-luvun merkittävimpiin runoilijoihin. Hänet tunnetaan ensisijaisesti Ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa syntyneestä The Waste land-runoteoksesta (1922), jonka ensimmäinen suomennos ilmestyi vuonna 1949 Lauri Viljasen suomentamana teoksessa Autio maa: Neljä kvartettia ja muita runoja.

Markus Jääskeläisen Joutomaa on teoksen radikaali uudelleen-suomennos, joka tuo sinänsä mainion vanhan käännöksen rinnalle uuden, 2000-luvun suomenkielelle tulkitun version.

Eliotin kirjallisia, uskonnollisia ja mytologisia alluusioita vilisevä teos perustuu löyhästi tarinaan Graalin maljasta. Kirjaan kiteytyi maailmansodan kokeneen sukupolven pettymys modernismista ja teknologisesta kehitykseksestä huolimatta yhteiskuntaa vallitsevasta väkivallasta ja ideologisesta tyhjyydestä.

Joutomaa puhuttelee nykypäivän lukijaa paitsi historiallisena merkkiteoksena ja oman aikansa dokumenttina myös kielellisen rikkautensa ansiosta, joka ei lähes sadassa vuodessa ole menettänyt rahtuakaan tuoreudestaan ja elinvoimaisuudestaan. Kirjallisuudentutkija Pekka Vartiaisen jälkisanoissa valotetaan Eliotin merkitystä modernille runoudelle.

Huhtikuu on julmin kuukausi - katso runoelma videona!

Videolla esiintyvät historiantutkija ja kulttuuritoimija Tom Linkinen, runoilija ja kirja-alan sekatyöläinen Daniil Kozlov alias Susinukke Kosola, nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja Alma Rajala, teatteritaiteilija ja suomentaja Antton Kainulainen ja runoilija, sanataideohjaaja Tommi Parkko.

Toteutus on kulttuuriohjelmia tuottavan Ale show’n tekijöiden, ohjaaja-käsikirjoittaja Aleksi Kauppisen sekä kuvaaja Tommi Vuorisen.

Linkki Youtube-videoon >>>T.S. Eliot

Joutomaa

Kirjailija: T.S. Eliot
Kirjan nimi: Joutomaa
Kieli: suomi
Julkaisuvuosi: 2020
ISBN: 978-952-7302-03-3
Suomentaja Markus Jääskeläinen 
Jälkisanat Pekka Vartiainen
Sivumäärä: 52
Hinta: 30 € (sis. alv) + toimituskulut