Uutuusteoksia esitellään syksyn kirjamessuilla

Kustannusliike Parkon syyskaudella 2021 ilmestyvät kirjat esittelevät kirjailijoita sekä lähialueilta että kauempaa. Luvassa ovat teokset Jaan Kaplinskilta, Sigurður Pálssonilta ja Octavio Pazilta.

Jaan Kaplinskin (1941–2021) Ilta tuo takaisin kaiken (suom. Anja Salokannel ja Pauli Tapio) esittelee Viron kansainvälisesti tunnetuimman runoilijan tuotantoa kuudelta vuosikymmeneltä. Kaplinski oli aktiivinen keskustelija ja kulttuurivaikuttaja myös Suomessa.

Nyt julkaistavan valikoiman pohjana on Sama meri kaikissa meissä (Otava 1984), jota suomentaja Anja Salokannel täydentää lähes neljänkymmenen viime vuoden aikana ilmestyneestä runotuotannosta. Teos merkitsi aikanaan Kaplinskin läpimurtoa länteen, sillä pian sen jälkeen valikoima julkaistiin myös ruotsiksi, norjaksi ja englanniksi.

Uutuusvalikoima sisältää virolaisen kirjallisuudentutkijan Mart Väljatagan esipuheen ja Anja Salokanteleen jälkisanat, jossa hän valottaa Kaplinskin elämänvaiheita ja omaa suhdettaan runoilijaan. Mukana on lisäksi runoja Kaplinskin kahdesta venäjäksi kirjoittamasta kokoelmasta Pauli Tapion suomentamana. Teoksessa julkaistaan myös Kaplinskin teoksessa Olemisen avara hiljaisuus (1982) ilmestynyt essee Mitä runous on? (suom. Juhani Salokannel).

Islantilaiskirjailija aloittaa Pohjoismaiden runoutta esittelevän sarjan

Sigurður Pálssonin Runon ääntä etsimässä (suom. Tapio Koivukari) esittelee viime vuosikymmenien keskeisen islantilaisen runoilijan, jonka hauskat ja oivaltavat runot tarjoilevat aivan uuden puolen islantilaisesta runoudesta. Teos aloittaa Kustannusliike Parkon Pohjoismaiden runoutta esittelevän sarjan.

Sigurður Pálsson (1948–2017) oli Islannin sodanjälkeisen sukupolven merkittävimpiä ja omaperäisimpiä runoilijoita. Hän toimi elämänsä aikana teatteriohjaajana ja opettajana ja kirjoitti runojen lisäksi näytelmiä, romaaneja ja oivaltavia muistelmateoksia.

Jotkut Pálssonin runoista ovat kuin pieniä tarinoita, toiset taas pohtivia tai leikitteleviä. Niissä voi kuulla hiljaista ihmettelyä elämän mysteerin edessä, joskus esiin nousee pastorin tai opettajan neuvova sormi. Monissa teksteissä runoilija kysyy oikeudenmukaisuutta. Runoissa voi nähdä häivähdyksen ranskalaisessa kulttuurissa elävästä käsityksestä runoilijoista ja ajattelijoista yhteiskunnallisen keskustelun kävijöinä ja johdattelijoina. Tapio Koivukari jatkaa käännöksellä vahvaa työtään islantilaisen kirjallisuuden suomentajana.

Myöhemmin syksyllä ilmestyy meksikolaisen nobelistin Octavio Pazin Salamanteri (suom. Markus Jääskeläinen), joka syventää kuvaa Pazista runoilijana.

***

Kirjoja voi tilata ennakkoon sähköpostitse osoitteesta tommi@parkkokustannus.fi.
Kaplinskin ja Pálssonin teokset ovat myynnissä myös kustantamon verkkokaupassa. Ennakkotilaajan etuhinta on 25 € (norm. 35 €) sis. alv + toimituskulut.

Lisätietoja ja arvostelukappaleet:
tommi@parkkokustannus.fi
www.parkkokustannus.fi