Robert Lowell

[cs_content][cs_element_section _id=”1″ ][cs_element_row _id=”2″ ][cs_element_column _id=”3″ ][cs_element_content_area _id=”4″ ][cs_content_seo]Robert Lowell – Päivä päivältä\n\n[/cs_content_seo][x_gap size=”50px”][cs_element_content_area _id=”6″ ][cs_content_seo]Robert Lowell (1917–1977) oli kiistelty ja monipuolinen yhdysvaltalainen runoilija, joka julkaisi 17 teosta. Häntä pidettiin aikanaan yhtenä maansa runouden suurimmista nimistä.
Lowell oli aseistakieltäytyjä ja Vietnamin sodan äänekäs vastustaja, joka kärsi koko aikuisikänsä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Elämän ja rakkauden rajallisuus askarrutti Lowellia varsinkin myöhemmällä iällä. Hän sai Pulitzer-palkinnon kahdesti.
Päivä päivältä keskittyy Lowellin viimeiseksi jääneeseen, laajaan kokoelmaan Day by Day. Runot on valikoinut ja suomentanut helsinkiläinen Kimmo Räntilä, jonka viimeisin, oma runokokoelma Merileijonien eteen ilmestyi 2016. Räntilä on myös käsikirjoittaja, toimittaja ja viestintäkouluttaja.
Lowell tuli tunnetuksi ns. tunnustuksellisesta runoudesta (confessional poetry), mutta runoilija itse kavahti termiä.
Lowellin mukaan henkilökohtaisuuden illuusio syntyy keksimisestä ja järjestämisestä – ei pakkomielteisestä tai terapeuttisesta tunnustuksellisuudesta.
Anna Hollstén pohtii kirjan jälkisanoissa Lowellin merkitystä tunnustuksellisessa runoudessa ja sitä, miksi suomalainen tunnuksellisuus 1960-70-luvuilla kanavoitui erityisesti proosaan, jolloin varsinaista tunnustuksellista runoutta ei syntynyt lainkaan.  Tänä päivänä omaelämäkerrallinen ja autofiktiivinen lavarunous ja Lowell voivat kohdata hedelmällisesti.
Lowellia ei juuri tunneta Suomessa, häneltä lienee aiemmin ilmestynyt vain yksi runo suomeksi, vuonna 2007  Tuli&Savu -lehdessä.
\n\n[/cs_content_seo][cs_element_gap _id=”7″ ][cs_element_line _id=”8″ ][cs_element_content_area _id=”9″ ][cs_content_seo]Kuuntele podcast!
Paneelikeskustelussa puhutaan tunnustuksellisen runouden pioneeri Robert Lowellista. Keskustelussa ovat mukana suomentaja Kimmo Räntilä, kirjallisuudentutkija Anna Hollstén, runoilija Kasper Salonen ja kustantaja Tommi Parkko.

Keskustelu on taltioitu ravintola Siltasessa 9.12.2019 ja sen voi kuunnella täältä >>>
Podcastin kesto on 54:59\n\n[/cs_content_seo][cs_element_gap _id=”10″ ][cs_element_headline _id=”11″ ][cs_content_seo]Robert Lowell
\n\nSubheadline space\n\n[/cs_content_seo][cs_element_text _id=”12″ ][cs_content_seo]Päivä päivältä\n\n[/cs_content_seo][/cs_element_column][/cs_element_row][cs_element_row _id=”13″ ][cs_element_column _id=”14″ ][cs_element_content_area _id=”15″ ][cs_content_seo] Kirjan ulkoasu Terhi Adler.\n\n[/cs_content_seo][x_button size=”global” block=”false” circle=”false” icon_only=”false” href=”https://parkkokustannus.fi/tilaus” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””]Tilaa kirja[/x_button][/cs_element_column][cs_element_column _id=”17″ ][cs_element_content_area _id=”18″ ][cs_content_seo]Kirjailija: Robert Lowell
Kirjan nimi: Päivä päivältä
Kieli: suomi
Suomentaja Kimmo Räntilä 
Esipuhe Anna Hollstén
Julkaisuvuosi: 2019
ISBN: 978-952-7302-02-6
Sivumäärä: 200
Hinta 30 € (sis. alv) + toimituskulut\n\n[/cs_content_seo][/cs_element_column][/cs_element_row][/cs_element_section][/cs_content]